Wijn

De Bergerac wijnen zijn minder bekend als de Bordeaux wijnen maar niet minder lekker.
Het wijngebied rond Bergerac produceert twaalf verschillende AOC-wijnen. Het Maison de Vins, Cloître de Récollets in Bergerac geeft een goed aangegeven wijnroute uit.

De verbouwde rassen zijn Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cot, Muscadelle, Semillon en Sauvignon.

De rode Bergerac en de Côtes de Bergerac zijn fruitig maar goed van structuur waardoor ze al jong kunnen worden gedronken, terwijl de zwaardere Pécharmant pas al zijn kwaliteiten toont na een jarenlange rijping. De Pécharmant is de beste rode wijn die de Périgord streek kan bieden.

Ook de rosé Bergerac is fruitig.

Van de witte wijnen uit de Bergerac streek verdient vooral de likeurwijn Monbazillac (blanc liquoreux) een aparte vermelding. Deze zeer zoete wijn wordt vaak bij het voorgerecht “foie gras”of “foie de canard” geserveerd. De smaak lijkt op die van de Sauternes en de wijn kan heel wat jaren worden bewaard.

Rosette is een minder zoete witte wijn (blanc moelleux) die in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd en nergens anders te verkrijgen is. Andere zoete wijnen zijn de Côtes de Bergerac, de Côtes de Montravel en de Saussignac. Heerlijk bij wit vlees.

De droge witte wijnen (les blancs secs) zoals de Montravel en de Bergerac blanc zijn krachtig en fruitig en passen prima bij schaal-, schelp- en visgerechten.

Als aperitief is ook de vin de noix erg geliefd.